Een kop-staartbotsing is een van de meest voorkomende ongevallen op de Nederlandse wegen. In deze situatie botst een voertuig achter op een ander voertuig, met alle gevolgen van dien.
Naast een fikse autoschade kunnen de bestuurders en overige inzittenden van de voertuigen ook letsel oplopen. Wie is verantwoordelijk voor deze schade? Dat is afhankelijk van de omstandigheden van het (on)geval.
Wie is aansprakelijk?
In de meeste gevallen is de bestuurder van het achterop rijdende voertuig verantwoordelijk voor de schade bij een kop-staartbotsing. Volgens artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) moet een bestuurder altijd voldoende afstand houden van zijn voorganger. Dit zorgt ervoor dat hij zijn voertuig op tijd kan stoppen als dat nodig is. In beginsel wordt het achteroprijdende voertuig als schuldige beschouwd, tenzij bijzondere omstandigheden aantonen dat de achteroprijdende bestuurder geen schuld treft.
Er zijn echter situaties waarin de bestuurder van het achterop rijdende voertuig geen schuld heeft en dus niet aansprakelijk is voor het ongeval. Denk bijvoorbeeld aan:
- Afgesneden worden: Als iemand plotseling voor u invoegt en u daardoor niet in staat bent om voldoende afstand te houden of te remmen.
- Plotseling remmen zonder reden: Als de bestuurder voor u onverwacht en zonder geldige reden remt, kan de schade niet zomaar op u verhaald worden.
- Remmen voor een oranje of groen verkeerslicht: Als de bestuurder voor u onverwacht remt voor een oranje of zelfs groen verkeerslicht, terwijl doorrijden veiliger zou zijn geweest.
In deze uitzonderlijke gevallen is het belangrijk om goed te kijken naar de specifieke omstandigheden van het ongeval voordat aansprakelijkheid wordt vastgesteld.
Vul altijd een schadeformulier in
Afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval zal dus worden bepaald wie de aansprakelijkheid voor de kop-staartbotsing moet dragen. De achterop rijdende bestuurder blijkt in de praktijk echter vaak de dupe. Het is belangrijk om na een kop-staartbotsing altijd samen met de andere partij het schadeformulier in te vullen, teneinde discussie omtrent de schuldvraag te voorkomen. U doet er ook zeker goed aan om een advocaat of jurist in de arm te nemen om duidelijkheid te verkrijgen over uw rechtspositie.
Welke schade kunt u verhalen?
Naast de vergoeding van autoschade kunnen ook de kosten die voortkomen uit opgelopen letsel verhaald worden op de WAM-verzekering van de aansprakelijke partij. Dit kunnen onder andere de volgende kostenposten zijn:
- Medische kosten: Zoals de kosten voor medische behandelingen, medicijnen en in verband met ziekenhuisopnames.
- Reiskosten: Bijvoorbeeld voor bezoek aan het ziekenhuis, de fysiotherapeut of uw huisarts.
- Inkomensverlies: Als u door het letsel (tijdelijk) niet of minder kunt werken en daardoor inkomen misloopt.
- Vergoeding voor huishoudelijke hulp: Als u door uw letsel hulp in het huishouden nodig heeft.
- Studievertraging: Als het letsel leidt tot vertraging in uw studie.
Daarnaast heeft u ook recht op een vergoeding voor immateriële schade, beter bekend als smartengeld. Dit is een vergoeding voor onder andere het leed, pijn, verdriet, verlies van sociale contacten, ongemak en dergelijke dat u door het ongeval heeft te verduren. Om alle schadeposten goed te kunnen onderbouwen, is het belangrijk dat uw letsel zorgvuldig wordt onderzocht en gedocumenteerd door uw medisch behandelaars zoals bijv. de huisarts of uw fysiotherapeut. Het is ook van belang dat u alle bonnetjes en rekeningen zorgvuldig bewaart, zodat wij deze kunnen overleggen bij het claimen van uw schade.
Schadeverzekering Inzittenden, een extra vangnet
Indien u er zeker van wilt zijn dat uw letselschade wordt vergoed ingeval van een kop-staartbotsing, raden wij u aan om voor een klein bedrag extra per maand een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) af te sluiten. Een SVI-verzekering dekt namelijk altijd de schade van de bestuurder en de passagiers, ongeacht wie het ongeval veroorzaakt heeft. Hierdoor heeft u altijd een vangnet ingeval u betrokken raakt bij een ongeval.
Slachtoffer van een kop staartbotsing?
Heeft u vragen over het voorgaande, of over een ander soort ongeval? Neem dan geheel kosteloos en vrijblijvend contact op met Letseldirect. Onze advocaten en juristen beantwoorden graag uw vragen en geven u uitvoerig advies.