Verkeersongevallen zijn één van de grootste veroorzakers van letselschade. Dagelijks verplaatsen duizenden mensen door het hele land zich in het verkeer. Daarbij is een ongeluk zoals een aanrijding van achteren snel gebeurd. U kunt onverhoopt zelf de veroorzaker zijn van een achterop-aanrijding, doordat u bijvoorbeeld te laat opmerkt dat uw voorganger op de rem trapt. U kunt echter ook het slachtoffer worden van een fout van uw medeweggebruikers. In beide gevallen bestaan er mogelijkheden om een vergoeding te claimen voor zowel de schade aan uw auto als letselschade.

Wie is fout bij een achterop aanrijding?

Bent u van achteren aangereden door een andere automobilist? In de meeste gevallen is de achterop rijder aansprakelijk voor de schade van de voorligger. In het algemeen wordt ervanuit gegaan dat de bestuurder zijn voertuig tijdig tot stilstand moet brengen. Artikel 19 RVV bepaalt het volgende: “De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.

Wie aansprakelijk is bij een aanrijding van achteren is vaak duidelijk. Als er een aanrijding van achteren heeft plaatsgevonden, is de bestuurder van de achteropgekomen auto meestal aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval. De achterop rijdende bestuurder wordt geacht niet voldoende opgelet te hebben of onvoldoende afstand te hebben gehouden, waardoor hij of zij de verantwoordelijkheid draagt voor het veroorzaken van de aanrijding. In dit geval kunt u uw schadeposten dus verhalen bij de achterop rijdende bestuurder. Bestuurders zijn namelijk verplicht om voldoende afstand te bewaren tot hun voorganger, zodat zij in staat zijn om hun voertuig op tijd tot stilstand te brengen.

Aanrijding van achteren

Aanrijding van achteren in de rechtspraak

Bovengenoemde gedachtegang ligt in de rechtspraak genuanceerder. De Hoge Raad heeft bepaalt dat de hoofdregel van artikel 150 Rv. doorslaggevend is voor de bewijslastverdeling. Het is aan de eisende partij – de voorligger – om de door hem gestelde toedracht van de aanrijding te bewijzen. De voorligger zal moeten aantonen dat het achteropkomende voertuig artikel 19 RVV heeft geschonden. Om dit aan te kunnen tonen moet de toedracht van het ongeval duidelijk zijn.

U hebt buiten uw schuld iemand van achteren aangereden

Een achterop-aanrijding kan echter ook worden veroorzaakt door een onveilige manoeuvre van de voorganger, waardoor in sommige omstandigheden deze laatste aansprakelijk is. Uw voorganger kan u bijvoorbeeld de weg afsnijden, een kettingbotsing veroorzaken of geheel ten onrechte onverwachts remmen. Als de verkeerssituatie niet vraagt om een noodzaak tot remmen, dan kan de achterop rijdende bestuurder niet worden verweten dat hij onvoldoende afstand zou hebben gehouden. Daardoor is in deze situaties de voorliggende bestuurder aansprakelijk voor alle schade.

Bij het vaststellen van de schuldvraag moeten alle omstandigheden in acht worden genomen. Denk hierbij aan de verkeerssituatie, weersomstandigheden, snelheid, afstand en het gedrag van beide bestuurders.

In deze gevallen van een aanrijding van achteren is het zelfs nog meer van belang dat het schadeformulier zo volledig mogelijk wordt ingevuld samen met de andere bestuurder. Dan kan er achteraf geen discussie ontstaan over de (mate van) aansprakelijkheid.

Wat te doen na een aanrijding van achteren?

U kunt het beste de volgende stappen ondernemen na een achterop aanrijding:

  • Het is heel belangrijk dat u na een achterop aanrijding altijd het schadeformulier invult met de andere bestuurder, zodat duidelijk staat vastgelegd wie de veroorzaker is van het ongeval. Dit formulier kunnen wij dan samen met uw letselschadeclaim indienen bij de verzekeringsmaatschappij van de bestuurder.
  • Verzamel na de aanrijding bewijsmateriaal. Denk hierbij aan het maken van foto’s van de plaats van het ongeval en het noteren van gegevens van getuigen.
  • Bezoek de huisarts indien u pijnklachten ervaart. De huisarts onderzoekt uw klachten en legt deze vast in uw medisch dossier.
  • Maak een schadeoverzicht. Denk hierbij aan kosten voor medische behandeling, reiskosten naar medisch behandelaren, kosten voor hulp in de huishouding etc.
  • Schakel een letselschadeadvocaat in. Een letselschadeadvocaat behartigt uw belangen, zorgt ervoor dat uw rechten worden gewaarborgd en helpt u bij het verkrijgen van een maximale schadevergoeding.

Veelvoorkomend letsel na aanrijding van achteren

Een veelvoorkomend letsel dat na een aanrijding van achteren optreedt, is een whiplash. Het hoofd wordt namelijk plotseling naar voren en vervolgens naar achteren geslingerd door de impact. Een whiplash kan onder andere leiden tot pijnklachten aan de nek, schouders en de rug, evenals zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen direct na het ongeval optreden of zich pas na enkele dagen manifesteren. In sommige gevallen houdt het whiplashgerelateerde letsel langdurig aan en wordt het slachtoffer hierdoor belemmert in het dagelijks functioneren.

Schadevergoeding na een achterop aanrijding

Na een achterop aanrijding heeft u recht op een schadevergoeding. U kunt aanspraak maken op materiële en immateriële schade. De volgende schadeposten komen dan mogelijk voor vergoeding in aanmerking: medische kosten, reiskosten, verlies van verdienvermogen, studievertraging, huishoudelijke hulp, reparatiekosten en smartengeld. Smartengeld is een vergoeding die niet concreet op geld waardeerbaar is. Het is een vergoeding voor de pijn, het verdriet en de gederfde levensvreugde. De hoogte van het smartengeld is varieert van zaak tot zaak. De belangrijkste factoren bij het begroten van het smartengeld zijn: de aard en ernst van het letsel, de duur van het letsel, de behandelingsduur, de duur en intensiteit van het letsel, psychische gevolgen, de leeftijd van het slachtoffer, en vergelijkbare jurisprudentie. Een schadevergoeding na een aanrijding van achteren varieert van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van de schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen.

Wat nu?

Om er zeker van te zijn dat de schadeafhandeling op de juiste manier verloopt, schakelt u best altijd de hulp in van een professionele jurist of advocaat. De aansprakelijke verzekeringsmaatschappij in kwestie dient alle schadeposten ten gevolge van de achterop-aanrijding te vergoeden. Daarbij horen óók de kosten van juridische bijstand! Schroom dus niet en neem vrijblijvend contact op met ons kantoor. Wij zijn gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers na een verkeersongeval. Onze ervaren letseladvocaten zorgen ervoor dat u de hoogst mogelijke schadevergoeding ontvangt om al uw schadeposten te dekken.

Bel ons voor een afspraak!

Twijfelt u of u recht hebt op schadevergoeding indien u letsel heeft opgelopen bij een auto- of motorongeluk? Wij kunnen dit kosteloos voor u onderzoeken. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bekijken.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.